22 apr 2013

Ensemble Rayan, een muzikale boodschap

Posted By admin

No Comments

Tags: Ensemble Rayan fan 2013 groep MUZIEK repetitie zanger

Ensemble Rayan is in 2002 in Leiden opgericht. Het is de eerste band die in deze stad en omgeving die de Samaa ‘muziek (een vorm van soefi-muziek) heeft geïntroduceerd. De belangrijkste uitdaging van Ensemble Rayan is om zijn publiek te trakteren op mooie optredens en prachtige muzikale melodieën. Het doel hierachter is om bruggen te bouwen tussen verschillende culturen door muziek als universele taal in te zetten. Andere talen die Ensemble Rayan spreekt zijn de taal van liefde en vrede en van de gedeelde normen en waarden.

Ensemble Rayan bestaat uit leden met Marokkaanse en Turkse achtergrond. De leden hebben allemaal een eigen specialiteit en muziekvoorkeur. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat Ensemble Rayan verschillende muziekgenres in zijn repertoire gebruikt. Uitgangspunt hierbij is dat het zoveel mensen aanspreekt en dat het mooi en doelgericht is. Een paar voorbeelden zijn:
• Oosterse muziek
• Andalusische muziek (muwachaḥat),
• Oosters, Ṭaqtaqat, Qudud, Adwar
• Lof en Samaa ‘
• Noord-Afrikaanse populaire muziek afkomstig uit de Sufi traditie
• Amazigh muziek

Sinds de oprichting speelde Ensemble Rayan in talloze officiële shows in de stad Leiden samen met andere verenigingen; waarna het begon deel te nemen aan nationale evenementen. Activiteiten van de groep zijn geïntensiveerd als gevolg van samenwerking met andere Marokkaanse artiesten en instituten die dezelfde culturele en humanitaire oriëntatie hebben. Ensemble Rayan had de eer om Nederland te vertegenwoordigen in de Europese festivals voor alternatieve muziek in Brussel waarin de groep voor meerdere jaren op rij in de top vijf werd genomineerd. Ensemble Rayan heeft ook samen met een aantal bekende artiesten als Rachid Gholam, Hicham karim en Aziz Gharras opgetreden in diverse concerten binnen en buiten Nederland. Tevens in radioprogramma’s, zoals de Nederlandse radio festivals 2005, die werd uitgezonden op Marokkaanse net RTM (Programma Biladi). Een van de laatste grote optredens was weer samen met Rachid Gholam in Nederland in 2013.

Ter voorbereiding voor FAN 2013 is Ensemble Rayan nu intensief bezig met repeteren. hieronder treft u een impressievideo over hoe het eraan toe gaat tijdens repetities:

Volg Ensemble Rayan via facebook en twitter
of ga naar: www.ensemblerayan.com