Het Festival Andere Noot was wederom een groot succes! Dit jaar, anders dan voorheen, heeft de organisatie geëxperimenteerd met verschillende kunstuitingen verspreid over verschillende dagen.
Het festival heeft dit jaar dan ook vier dagen geduurd waarin allerlei optredens, exposities en workshops plaats hebben gevonden. Ruim 600 bezoekers hebben de verschillende events van het festival bijgewoond. Het thema van dit jaar was: “Kunst als uiting van talent”. Het festival stond dan ook in het teken van het stimuleren van talenten en rijzende sterren in het binnen- en buitenland.
Op donderdag 1 mei jl. vond de aftrap van het festival plaats op de locatie van LOOK in Rotterdam. Onder het genot van een hapje en een drankje is het nieuwe logo van het festival onthuld. De zanger en oud-speler Moulay Ahmed heeft een spetterend miniconcert gegeven. Hij heeft het publiek meegenomen in een reis door de klassieke Arabische muziek gecombineerd met prachtige Arabische poëzie. De avond is afgesloten met een lezing van Azzedine Karrat, de imam van Essalaam moskee in Rotterdam. Hij stond stil bij de positie van kunst in de islam. Azzedine geeft aan dat God de mensheid stimuleert om het mooie te zoeken en te zien in de natuur. Hierbij heeft hij een aantal verzen uit de koran en gezegden van de profeet als bewijs gebruikt. Volgens hem is de koran, door de schrijfwijze van zijn teksten, het levende voorbeeld van kunst en esthetiek. Iedereen zou geraakt moeten zijn door mooie kunst of het nu muziek, schilderkunst of iets anders is.
1 mei album
Vrijdag 2 mei stond FAN4ladies op het programma. Maar liefst 100 vrouwen hebben het evenement bezocht. De organisatie moest veel dames helaas teleurstellen omdat alle beschikbare plekken vergeven zijn.
Na de opening heeft Elsa van de Loo, werkzaam als jurist op het gebied van mensenrechten en gelijkebehandelingswetgeving, een korte lezing gehouden. Haar lezing ging over het ontwikkelen van talent en het streven naar succes. Twee vragen heeft ze meegegeven aan het publiek: wat is jouw talent? En wat definieert jou als persoon? Haar boodschap was: offers maken, doorzetten en voor 120% er voor gaan als je iets wilt bereiken. Na de lezing van Elsa van de Loo, heeft de zangeres Sevval Kayhan een spetterend optreden gegeven. Het publiek heeft enthousiast meegezongen met de liedjes die Sevval heeft opgevoerd. Halverwege de avond was er tijd voor allerlei workshops over o.a. henna- en kiran-art. De aanwezige dames hebben genoten van het programma.
2 mei album
Zaterdag 3 mei was er voornamelijk ruimte voor interactieve workshops over kalligrafie, percussie en Arabische toonladders.
Daarvoor heeft het publiek een exclusieve ontmoeting gehad met de artiest Yusuf Labib. In een interview heeft hij aangegeven hoe hij geïnspireerd is geraakt door Arabische muziek en tonen, tevens hoe hij in het trappenhuis van het appartementencomplex waar hij woont, zingend de trap opgaat alsof het een studio is. Op 22 jarige leeftijd is hij gereisd naar Turkije omdat daar volgens hem veel meer mogelijkheden zijn voor een artiest om door te breken. Voor hem heeft dit geresulteerd in een contract en een nieuw album dat nu in de maak is. Na het interview heeft Yusuf een kort optreden gegeven waarin hij het enthousiaste publiek heeft getrakteerd op zijn prachtige stem. Muzikaal is hij begeleid door Govar Hamid, docent viool, en Azzedine Jazouli, docent Arabische percussie.
Na het optreden van Yusuf zijn de bezoekers verspreid over drie workshops gegeven door de voornoemde docenten. Govar Hamid heeft zijn workshop geweid aan de Arabische maqamat (toonladders). De deelnemers aan deze workshop hebben kennis gemaakt met de beginselen van Arabische muziek en het verschil met westerse tonen. Azzedine Jazouli heeft een interactieve workshop gegeven waarin de deelnemers een paar Arabische percussiestijlen hebben geleerd. Said Idrissi heeft de derde workshop gegeven waarin de deelnemers kennis hebben gemaakt met Arabische kalligrafie. Ze mochten een zin in het Arabisch opschrijven op de koefi-stijl. Said was blij verrast door sommige deelnemers die al vanaf het begin mooie pogingen hebben gedaan om de stijl toe te passen.
3 mei album
Op 4 mei heeft het slotevent plaats gevonden. Maar liefst 400 mensen mochten het event bijwonen. Het enthousiaste publiek kon rekenen op prachtige optredens, inspirerende sprekers en een bevlogen host. Khalid Maliki, de directeur van het festival, heeft het event geopend door te benoemen in welke kader het werd georganiseerd, namelijk dat het festival een middel is tot ontspanning, inspiratie, kennismaking en verbinding.
Het publiek is aangenaam verrast door het optreden van de jonge pianist Zakaria Oubbi. Hij heeft de aanwezigen betoverd met zijn prachtige spel. Hierna was de beurt aan een vertrouwd gezicht bij het festival, namelijk de komediant Ba Azzouz. Hij heeft een hilarische sketch opgevoerd waarin hij geheel op eigen wijze discriminatie en uitsluiting in Nederland aan de kaak heeft gesteld. Hierna mocht de artiest Yususf Labib optreden. Hij heeft het publiek getrakteerd op prachtige Arabische en Turkse liederen die voor veel herkenbaarheid zorgden.
Na het optreden van Yusuf Labib heeft de gastspreker Nourdin el Ouali, Rotterdamse raadslid namens NIDA, een inspirerend speech gehouden. Hij vertelde dat het belangrijk is dat culturele gemeenschappen hun eigen verhalen vertellen. Dat kan, zoals dit evenement laat zien, in verschillende vormen van muziek tot toneel.
Na de pauze was de beurt aan de tweede spreker Jaswina Bihari-Elahi, docente Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Haagse Hogeschool. Ze was blij om het festival te mogen bijwonen en wat haar betreft passen dat soort evenementen bij haar visie om ruimte te creëren aan verschillende groepen om op cultureel gebied te participeren. Ze benadrukte de uniciteit van dit event dat kunst en spiritualiteit moeiteloos combineert.
Qasim Arif heeft een magisch optreden gegeven waarin hij, onder begeleiding van qanun-muziek, prachtige lichtkalligrafie heeft neergezet. De Rotterdamse stadsimker Abderrahim Bouna, de derde spreker, vertelde een mooi verhaal over ‘de oproep van de bij’ en over hoe bijen ons kunnen inspireren om meer te geven aan de maatschappij dan we nemen.
Het laatste optreden was van de artiest Ismael Belouch, een bekende artiest bij het aanwezige publiek. Het optreden van Ismael beviel zo goed bij het publiek dat veel bezoekers spontaan met hem begonnen te zingen. Zijn liedjes gingen onder andere over de moeder en over lof aan de profeet Mohamed vrede zij met hem.
2 mei album