ismael belouch

4 MEI | Theater Zuidplein, Rotterdam

BANNER-ismael-belouchHij is een jonge atriest die geboren is in 1983 in Nador (Noord-Marokko). Hij zingt zowel in het Marokkaanse Arabisch als in het Berbers. Zijn muzikale voorbeelden zijn: Oem Kalthoum, Walid Mimoun en Khalid Izri. Hij heeft opgetreden in verschillende festivals in Marokko en hij was te zien op de Marokaanse net 2M (programma Ntoudaat). Belouch heeft tot nu toe 5 albums in het Berbers, 1 album in het Arabisch en verschillende video-clips opgenomen. Door zijn inspirerende teksten en zijn muziek is hij een publiekstrekker in zowel Marokko als daarbuiten.

 

Yusuf Labib

4 MEI | Theater Zuidplein, Rotterdam

BANNER-yusuf-labibDe jonge artiest Yusuf Labib (22 jaar) begint steeds meer bekendheid te krijgen binnen en buiten Marokko. Op dit moment volgt hij de studie ‘sound engineering’ aan de universiteit van Istanbul in Turkije. Yusuf werd bekend doordat hij in zijn geboortestad Mekness zijn prachtige stem gebruikte om bekende liederen te zingen individueel of begeleid door een van de groepen van de organisatie Arrisalah en later door de groep Alanwar. Een van de hoogtepunten van zijn jonge muziekcarrière is zijn deelname aan de zesde editie (2011) van het internationale talentenjachtprogramma ‘Moenshied a-Shariqa’ van het gelijknamige kanaal uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hiernaast heeft Yusuf Labib meerdere keren in de prijzen gevallen tijdens anashied wedstrijden onder andere georganiseerd door het Marokkaanse kanaal 2M. Inmiddels heeft Youssef een paar albums, opgenomen in en buiten Marokko, op zijn naam staan.

 

Sevval Kayhan

2 MEI | (SVVP) Putseplein 28, Rotterdam

BANNER-sevval-kayhanSevval is geboren op 16 januari 1994 en raakte geïnteresseerd in muziek op jonge leeftijd. Ze kreeg haar eerste gitaar les toen ze 12 was en met alle goede reacties die ze van mensen om haar heen kreeg, besloot ze te blijven spelen. Met haar gitaar zong ze en nam ze video’s op. Alles wat ze om haar heen ziet en meemaakt, inspireert haar om muziek te maken. Haar droom is om anderen te motiveren om hun talenten te uiten. Ze dacht dat ze nooit zover kon komen maar ze bleef in haar droom geloven. Sevval deed mee met o.a. X-Factor 2013 en ze heeft een goede indruk bij de jury en het publiek achtergelaten. In 2012 heeft ze deelgenomen aan Kunstbende en won ze de eerste prijs met de act ‘Scarf-age - Warning!’

Bezoek website: www.sevvalkayhan.nl

 

Zakaria Oubbi

4 MEI | Theater Zuidplein, Rotterdam

BANNER-Zakaria-oubbiZakaria is een getalenteerde jongen van 16 jaar. Hij volgt al vijf jaar pianoles, algemene muzikale vorming en songwriting bij de academie van Hoboken (Antwerpen). Zijn docenten zijn Peter van Reeth en Jan Willems. Zakaria is met muziek in aanraking gekomen vooral door zijn muzikale familie. Hij heeft alle ontwikkelingen meegemaakt van anasheed groepen in de familie en van dichtbij gezien. Daarnaast is hij al van jongs af geïnteresseerd geraakt in muziek.

Zakaria vindt van zichzelf dat hij nog aan het begin van zijn muziekcarrière staat. Hij hoopt ooit op een dag zelf muziek te creëren die zichzelf weerspiegelt en de wereld zijn visie van het leven meegeeft. Hij zou ook graag mensen op de een of andere manier inspireren. Volgens Zakaria is er niet echt een artiest die hem volledig inspireert of zijn grote voorbeeld is. Hij staat open voor alle soorten en vormen van muziek mits daar een mooi idee achter zit of een mooie boodschap brengt.

 

Moulay Ahmed

1 MEI | (LOOK) Albregt Engelmanstraat 43, Rotterdam

BANNER-moulay-ahmedMoulay Ahemd Alaoui is docent Frans en daarnaast lid van de groep Tassnim voor lofliederen. In Marokko heeft hij de eerste plek veroverd van de Marokkaanse Liedprijs in 2004. Moulay Ahmed is een geweldige zanger maar ook een uitstekende Oud-speler. Hij is geïnspireerd door de oude artiesten zoals Oum Keltoum en Mohamed Abdelouahab. Zijn specialiteit is klassiek Arabische muziek.

 


Qasim Arif

4 MEI | Theater Zuidplein, Rotterdam

BANNER-qasim-arifILLM is de pseudonaam van de kunstenaar Qasim Arif, die het ontwerpstudio Statiq in 2008 oprichtte. Qasim heeft de studio opgericht om Arabische kalligrafie een eigen podium te geven. Hier toont hij een selectie van kunstwerken waarin geëxperimenteerd is met hedendaagse Arabische kalligrafie en typografie beïnvloed door klassieke Arabisch scripts zoals Thuluth, evenals de hip hop cultuur waarin inspiratie is afkomstig uit de graffitikunst van tagging en belettering.

De naam ILLM is een mix van het woord ‘Ilm’ wat in het Arabisch kennis betekent, en het woord ‘Ill’ die in de hip hop cultuur om iets wordt gebruikt om iets als koel / ontzagwekkend te definiëren. De combinatie van de twee woorden is een weerspiegeling van het type kunstwerk dat ILLM creëert, namelijk om zijn creatieve stijl van schrijven en het ontwikkelen van lettervormen te gebruiken om mensen te informeren over begrippen binnen de Arabische taal en cultuur.

Bezoek website: www.illm.co

 

Said Idrissi

1 - 3 MEI | (LOOK) Albregt Engelmanstraat 43, Rotterdam

BANNER-said-idrissiSaid is wiskundedocent en vrijwilliger bij stichting de Oranje Horizon in Rotterdam-west. Hij is belast met de lessen eigen taal en cultuur. Hij is een kunstenaar en dichter in het klassieke Arabisch. Zijn specialisatie is de Arabische kalligrafie in verschillende stijlen: Koefi, Diwani, Roukaa en Nasg. Bijzonder aan zijn kunst is dat hij deze stijlen combineert met kleuren en gebruikt bij de versiering van tegelwerk. Dit om andere doelgroepen aan te spreken die normaal gesproken niet met dat soort kunst niet in aanraking komen. In dat kader is hij een project begonnen samen met wooncorporatie Woonbron genaamd ‘Islamitische kunst op straat’.

Said Idrissi is in 1967 in Marokko begonnen met het maken van schilderijen in Arabische kalligrafie en hij heeft tot nu toe 10 exposities van zijn werk georganiseerd. Onlangs heeft hij op Hogeschool InHolland een expositie en een workshop voor studenten georganiseerd.

Said Idrissi heeft les gekregen van dr. Mehmet Refii Kileci, docent kalligrafie op de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Hij heeft samen met hem een expositie georganiseerd tijdens de Dialoogtent 2009 van SPIOR in Rotterdam.


Ba Azzouz

4 MEI | Theater Zuidplein, Rotterdam

BANNER-ba-azzouzBa Azouz is de vertolking van de gastarbeider die zijn beste jaren heeft gegeven om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Nederland. Hij heeft altijd in twee werelden geleefd, namelijk in de nostalgie van Marokko van de jaren 60 en 70 en in de harde Rotterdamse realiteit anno nu. Twee werelden die toch wel lastig te combineren blijken te zijn. Ba Azouz geeft een kijkje in zijn leven tussen de moskee, de markt, het lastig omgaan met zijn kinderen en de gebrekkige communicatie met de Nederlandse buurman.

De persoon achter Ba Azouz is Zakaria Andour. Een Marokkaanse jongen die opgegroeid is in Bloemhof. In deze wijk heeft hij veel meegemaakt en dat vormt nog steeds een bron van inspiratie voor zijn hilarische grappen. Al in groep 6 bleek hij talent te hebben voor toneel en cabaret. Tegenwoordig is hij stapsgewijs bezig met het maken van korte filmpjes over de dagelijks praktijken van Ba Azouz.