Marukh Ahmad, workshop beeldende kunst

2 MEI | (SVVP) Putseplein 28, Rotterdam

BANNER-marukh-ahmadMarukh werd ontdekt in 2005 toen ze een paar van haar kunstwerken beschikbaar stelde voor een veiling. De grote belangstelling motiveerde Marukh om zich meer te verdiepen in kunst. Ze reisde af naar Tunesië, Lahore en Istanbul om kunst beter te leren kennen. Na een paar schilderlessen in Pakistan en kalligrafielessen bij een Turkse leraar was ze klaar om professioneel kunst te maken en richtte ze het kunstbedrijf KiranArt op. Haar Islamitische kunstwerken zijn een samenspel van kleur, vormen en creativiteit. Vandaag bestaat KiranArt uit meerdere kunstenaars met ieder zijn eigen specialiteit, maar slechts 1 basis: “In your light I learn how to love. In your beauty, how to make poems. You dance inside my chest where no-one sees you, but sometimes I do, and that sight becomes this art.” – Rumi.

Bezoek website: www.kiranart.nl

 

Said Idrissi, workshop Arabische kalligrafie

3 MEI | (LOOK) Albregt Engelmanstraat 43, Rotterdam

BANNER-said-idrissiSaid is wiskundedocent en vrijwilliger bij stichting de Oranje Horizon in Rotterdam-west. Hij is belast met de lessen eigen taal en cultuur. Hij is een kunstenaar en dichter in het klassieke Arabisch. Zijn specialisatie is de Arabische kalligrafie in verschillende stijlen: Koefi, Diwani, Roukaa en Nasg. Bijzonder aan zijn kunst is dat hij deze stijlen combineert met kleuren en gebruikt bij de versiering van tegelwerk. Dit om andere doelgroepen aan te spreken die normaal gesproken niet met dat soort kunst niet in aanraking komen. In dat kader is hij een project begonnen samen met wooncorporatie Woonbron genaamd ‘Islamitische kunst op straat’.

Said Idrissi is in 1967 in Marokko begonnen met het maken van schilderijen in Arabische kalligrafie en hij heeft tot nu toe 10 exposities van zijn werk georganiseerd. Onlangs heeft hij op Hogeschool InHolland een expositie en een workshop voor studenten georganiseerd.

Said Idrissi heeft les gekregen van dr. Mehmet Refii Kileci, docent kalligrafie op de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Hij heeft samen met hem een expositie georganiseerd tijdens de Dialoogtent 2009 van SPIOR in Rotterdam.

 

Govar Hamid, workshop Arabische maqamat (muziek)

3 MEI | (LOOK) Albregt Engelmanstraat 43, Rotterdam

BANNER-govar-hamidMuziekleraar aan het Conservatorium in Roosendaal

 

Mohammed Yacoubi, workshop percussie

3 MEI | (LOOK) Albregt Engelmanstraat 43, Rotterdam

BANNER-Azzedine-Jazouli-ahmedAzzedine Jazouli is afkomstig uit Fez in Marokko. Hij studeerde percussie van heel jonge leeftijd en studeerde af aan het Conservatorium van Fez. Beïnvloed door vele muzikanten en tradities werd hij een van de beste percussionisten van Marokko. Hij speelde de wereld rond met o.a. Goran Bregovic en Nass El Ghiwane.

Tegenwoordig leeft hij in België en speelt in verschillende bezettingen. Hij geeft les in verschillende scholen (o.a. Muziekpublique). Azzedine bespeelt de derbouka, bendir, taarija, rek(taar), mazhar en de daf.